Akupunktur

Akupunktur är en mångtusenårig behandlingsmetod som härstammar från Kina. Här i Sverige är akupunktur en godkänd behandling för smärta sedan 1984 och sedan 1993 även för flera sjukdomstillstånd.

Namnet kommer från acus som betyder nål och pungere som betyder att sticka. Att sticka mycket tunna nålar på väl utvalda punkter startar en rad fysiologiska reaktioner i kroppen. Nervimpulser går från det behandlade området vidare till ryggmärgen och därefter till hjärnan Som svar på denna stimulering börjar hjärnan ge impulser till att producera en mångfald av ämnen, bland annat olika sorters endorfiner (kroppseget morfin) som bidrar till ökat välmående, minskad smärta och bättre sömn.

Blodcirkulationen ökar i muskler och vävnad där nålarna sitter. Till en del kan man säga att effekterna av akupunktur liknar det man kan se efter fysisk träning.

Graviditet

En behandling tar ca 45 minuter och vanligen ges 6-12 behandlingar under en sammanhållen period. Efter en behandling känns ofta musklerna avspända och man kan känna sig behagligt avslappnad. En del kan känna av trötthet eller en känsla av upprymdhet efter en behandling. Vid enstaka tillfällen kan ett litet blodkärl punkteras och orsaka ett blåmärke på platsen. Akupunktur är annars i det närmaste helt utan biverkningar. Öronakupunktur används ofta vid olika beroendetillstånd, men kan användas som enda akupunkturmetod vid andra tillstånd eller för att förstärka kroppsakupunktur.

Det är olika hur snabbt kroppens reaktioner startar hos oss. Graden av besvär och hur länge man haft symptom påverkar behandlingstiden. Det är därför individuellt när man kommer att märka av en lindring av sina besvär.

Jag ger alltid akupunktur enligt västerländsk forskning och beprövad erfarenhet.

Graviditet Graviditet

Vid spädbarnskolik sätts endast en liten akupunkturnål 7-10 sekunder på vardera handen. Vanligen ges 6-7 behandlingar med en till tre dagars intervall.

Jag ger ej behandling före 3 veckors ålder och barnet ska ha ökat från sin födelsevikt.

En mycket god lindring eller symptomfrihet brukar uppnås inom 14 dagar.

Läs gärna mer på www.akupunktur.se och www.aqpunktur.se